Seven Stars Symphony

En klassisk symfoni inspireret af filmstjerner – er det noget? Ja, hør bare her i musikeksemplerne fra Greta Garbos og Marlene Dietrichs satser i Seven Stars Symphony. Klik startknappen øverst til venstre og hør optagelsen fra en koncert med Ilan Volkov og BBC Scottish Symphony.

Symfonien blev skrevet af den franske komponist Charles Koechlin, der levede samtidig med kolleger som Bartok og Carl Nielsen. Koechlin interesserede sig lidenskabeligt for vidt forskellige områder og fænomener som middelalderens musik, Johann Sebastian Bach, Rudyard Kiplings Junglebog, biografernes filmstjerner og stereoskopisk fotografering. Og som om alt det ikke var nok, gik han op i politik og lagde ikke skjul på, hvor han stod: Koechlin var socialist.
Samtidig med alle disse interesser havde han travlt med at komponere: blandt meget andet fire symfonier og en omfattende række symfoniske digtninge, samt en mængde kammermusik, sange og korværker. Og dog kender vi her i Norden kun lidt til ham.

Stor var overraskelsen derfor, da Sveriges Radios P2 Formiddag sendte en ny koncertoptagelse af Koechlins Seven Stars Symphony. Den er fra 1933 og inspireret af syv af den tids filmstjerner i deres mest kendte filmroller: Douglas Fairbanks, Lilian Harvey, Greta Garbo, Clara Bow, Marlene Dietrich, Emil Jannings og Charlie Chaplin. Marlene Dietrichs sats er eksempelvis tiltænkt filmklassikeren Den blå Engel.
I musikeksemplet herover høres Tredje sats med Greta Garbo, hvor Koechlin bruger det den gang nye elektroniske instrument Ondes Martenot. Det lyder nærmest som at spille på glas. Instrumentet og dets atmosfæriske klangvirkninger kendes også fra Messiaens Turangalila Symfoni.
Jo, de Syv Stjerners Symfoni er en ganske underholdende opdagelse.