Charmerende vinder fra SydKorea

Ji Yoon Lee, 23 år, har blandt anden studeret på Hochschule für Musik ”Hanns Eisler” i Berlin.
Ji Yoon Lee, 23 år, kommer ligesom den berømte violinist Kyung-wha Chung fra SydKorea. Ji Yoon har blandt anden studeret på Hochschule für Musik ”Hanns Eisler” i Berlin.

Det handler om at finde frem til de solister, der er interessante nok til at få publikum til at betale penge for at gå ind og høre en koncert. Det fastslog Nikolaj Znaider helt i tidens ånd ved åbningen af Carl Nielsen-konkurrencen for unge violinister i Odense. Og vist fandt vi  hende: Den charmerende sydkoreaner Ji Yoon Lee placerede sig som konkurrencens naturlige vinder, selv om hun måtte dele førsteprisen med Liya Petrova fra Bulgarien.
Hør bare hvorfor i en af de optagelser, DR bringer på sin hjemmeside. Og læg mærke til Ji Yoon Lees fremragende udførelse af prestoen fra Bela Bartoks Violinsonate, som efterfølger Mozarts Femte Violinkoncert i semifinalen. Hun spiller med absolut solistisk format, tager livtag med musikken, leger med og fylder den med det liv, vi kan lide at høre.

  • Og se hende udfolde sig i Mozarts Femte Violinkoncert sammen med et veloplagt Odense Symfoniorkester HER.

Nikolaj Znaider, der jo selv er en berømt violinist, sørgede til gengæld for at kaste en skygge over violinkonkurrencens finale. Som juryens præsident valgte han åbent at erklære sin uenighed med juryens øvrige medlemmer om finalisternes placering i konkurrencen.
Det fik den kendte engelske musikforfatter og kommentator Norman Lebrecht på banen. På sin weblog Slipped Disc, der ikke går af vejen for at stille små skandaler til skue, skrev han at konkurrencen blev smadret af juryens skænderi. Og han kritiserede Znaiders egocentriske håndtering af situationen, som han mente undergravede værdigheden af de valgte finalister.
Sandt nok. En jurypræsident holder kæft, trit og retning på scenen og optræder i solidaritet med sine kolleger.
Ji Yoon Lee og Liya Petrova tog det pænt, og Norman Lebrecht fik sig et godt grin over den særlig “eventyrpris”, som Znaider tildelte ham for selv at redde ansigt.

  • Besøg DR’s hjemmeside om konkurrencen HER.
  • Læs Norman Lebrechts ord HER.