Herbert Blomstedt still going strong

Hele den aura af erfaringens lidenskab, Herbert Blomstedt har udviklet gennem årene, kom fint til udtryk ved hans torsdagskoncert i DRs Koncerthus, hvor Sonning-fonden fuldt fortjent hædrede ham med sin musikpris. Han er 88 år og udløser stadig en musikalsk vitalitet, som får vores indre klaviatur til at spille med.

Da Herbert Blomstedt i de musikalsk spændende år 1967-77 var DR Symfonikernes chefdirigent, stod hans tolkning af Sibelius symfonier blandt de bedste og mest givende i hele den musikalske verden. Og hans indspilninger af både Sibelius og Carl Nielsens symfonier med San Francisco Symfonikerne var så markante og præcise, at de satte normer i fortolkningen af de to nordiske komponister.
I rækken af førsteopførelser i Danmark glemmes heller aldrig, da Blomstedt og cellisten Erling Bløndal Bengtsson præsenterede Witold Lutoslawski’s store Cellokoncert for det danske publikum ved en udsolgt Torsdagskoncert i Radiohuset. I en stemning af intens magi oplevede vi noget nær en opera af instrumental dialog, som åbnede nye musikalske perspektiver. Fantastisk! Hvornår får vi mon denne herlige koncert at høre igen?

Sådan fremtræder Herbert Blomstedt i det hele taget som en af verdens mest civiliserede kunstnere. Det er jo vanskeligt at forestille sig et menneske have mere styr på forholdet mellem følelse og tanke, materiale og udtryk, end han har. Læg hertil erfaringens kyndighed og lidenskab, så er man lidt på vej til at forstå denne usædvanlige personligheds evne til at skabe klarhed, sammenhæng og oplevelse i musikkens fortælling.

  • Herbert Blomstedt er DR SymfoniOrkestrets æresdirigent. Klik billedet og hør og se ham dirigere Gustav Mahlers Første Symfoni ved torsdagskoncerten 7. april.
  • Blomstedt dirigerer Beethovens Ottende Symfoni HER.