Lurer fascismen i Danmark?

Lurer fascismen rundt om hjørnet? spurgte P1 Debat i en ualmindelig tankevækkende udsendelse i DR:
I udlandet har de travlt med at sammenligne det nye danske “smykkedirektiv” overfor flygtninge med nazisternes behandling af jøderne i 1930’ernes Tyskland. Og herhjemme hævder modstandere af den stramme kurs på udlændingeområdet ofte, at regeringen og Dansk Folkeparti med sin udlændingepolitik gøder jorden for en fascistisk udvikling i Danmark, og at fascismens sprog allerede flyder ud i medierne hver dag.

Statsminister Lars Løkke som fascist i engelsk satiretegning, udgivet af bl.a. den gode engelske avis Guardian.- Klik billedet og se den på Guardians hjemmeside.
Statsminister Lars Løkke som fascist i engelsk satiretegning, udgivet af bl.a. den gode engelske avis The Guardian.- Klik billedet og se den på Guardians hjemmeside.
Sådan lød oplægget til debatten, hvor især advokat Allan Ohms og den velovervejede lektor emeritus i historie Karl Christian Lammers bekræftede min egen opfattelse af situationen. Også den opsang af en kronik, Det Kongelige Teaters skuespilchef, Morten Kirkskov, forinden havde skrevet søndag 10. januar i Berlingske Tidende, var inde i billedet.

Lige nu synes det i lige så høj grad at være åndeligt armod, dårligt forklædt som frygt og selvglæde, der ligger til grund for fascismens spirende succes. Er støjen af dumhed ikke bare for høj til, at vi kan høre alarmklokkerne? /Morten Kirkskov.

Jo, blandingen af kynisme og populisme er larmende. Og ligheden med den måde, hvormed nazisterne banede sig vej frem i 1930ernes Tyskland, er slående. Tænk blot på Dansk Folkepartis kyniske nationalpopulisme og infame, fremmedfjendske kampagner. I dag, da pianisterne er blevet store, virker de ganske vist stuerene, men den pæne iscenesættelse burde vel ikke få os til at glemme, hvad de egentlig står for.

 Egentlig havde jeg besluttet ikke længere at skrive om politik her på bloggen, men også jeg er rystet over kynismen i det stivsindede danske småborgerskab, der har gjort Dansk Folkeparti til Danmarks næststørste parti i Folketinget, og som nu også medvirker til at ødelægge regeringpartiet Venstre – Hartlings gamle parti. Det duer simpelthen ikke bare at hygge sig så godt man kan med gris og øl, for så i øvrigt at isolere sig fra den omgivende virkelighed. I så fald vinder det afstumpede sindelag, som kan føre os langt ind på vejen til det skræmmende perspektiv.

  • Læs Morten Kirkskovs kronik i Berlingske HER.
  • Hør P1 Debat på udsendelsens side HER.
  • Læs også Stine Bosses “Er Danmark på flugt?” HER.