Levende musik i digitale koncertsale

Det vakte international opmærksomhed, da Berliner Filharmonikerne i 2009 åbnede sin Digitale Koncertsal på Internettet. Spændt fulgte jeg chefdirigenten Simon Rattle og hans suveræne orkester i direkte Internet-TV med billeder og lyd i HD- og hi-fi-kvalitet. Det virkede faktisk lige så eventyrligt, som da vi fik fjernsyn i mit barndomshjem tilbage i 1950erne.
Siden er der for alvor kommet gang i den nye musikformidling på både Internet og fjernsyn, hvor Berliner Filharmonikerne også toner frem på Sonys TV. Det franske Medici.tv og den fransk-tyske kulturkanal Arte sender fra mange forskellige koncertsale. For tiden sender Medici.tv fra sommerfestivalen i Verbier i de schweiziske alper, der samler både erfarne berømtheder og helt unge musikere og sangere.
Ellers er det symfoniorkestre og operahuse, som etablerer deres eget Internet-TV, og år for år bliver listen længere og længere. Også Wiener Staatsoper tilbyder i dag livestreaming, ligesom russerne sender Mariinsky.tv fra Skt. Petersborg – se henvisningerne herunder.
Samtidig bugner videoportalen YouTube af musikalske tilbud, hvor alle selskaber af betydning lægger smagsprøver eller hele udsendelser ud for at gøre opmærksom på deres egne tv-kanaler.
Naturligvis bør man med jævne mellemrum være der selv, fordi musikkens klang og store dynamik kun udfolder sig rigtigt inde dér, hvor det foregår. Alligevel er oplevelserne foran højttalere og skærm hjemme hos sig selv en fantastisk mulighed for at komme helt ind på livet af musikken og kunstnerne på scenen. Og perspektivet er betydeligt: Et fantastisk instrument i formidlingen af den klassiske musik er på vej frem.

  • Oplev Berliner Filharmonikernes Digitale Koncertsal HER.
  • Deres YouTube-kanal findes YouTube.
  • Besøg Medici.tv HER.
  • Deres YouTube-kanal findes HER.
  • Se Arte TV Arte.tv.
  • GSOplay – Göteborgs Symfonikers Digitale Koncerthus HER.
  • Mariinsky.tv fra Skt. Petersborg HER.
  • Wiener Staatsoper Livestreaming HER.