Der går altid en sporvogn tilbage…

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, der ligger midt i smuk natur mellem Lejre og Ringsted, kan virkelig anbefales. Det er formidabelt at se de karakteriske gamle sporvogne, smukt formede skilte og andre kendetegn fra fortidens kollektive trafik igen. Og det er nærmest eventyrligt at gå indenfor og køre med den københavnske Linie 5 – ikke som i sin tid mellem Amager og Husum, men på en strækning i skovens stille ro, hvor Den Midtsjællandske Jernbane engang havde sine spor.
Jeg huskede det hele – også lyden af hjulenes skingre hvinen mod sporede i et sving og sporvognenes klokke, der blandede sig med bilernes dyt i byens gader.

Museet minder os om den fantasifulde, menneskelige æstetik i valget af former og farver, som prægede det offentlige byrum i gamle dage. 

Palle Hansen
En af museets mange frivillige medarbejdere: Palle Hansen

Det aktive museum drives af frivillig arbejdskraft blandt de 1.250 medlemmer af Sporvejshistorisk Selskab. Og det gør indtryk at høre, at lønnen ved deres store arbejde alene er det gode kammeratskab og interessen for sagen. Lysten driver værket, også økonomisk. Store dele af finansieringen kommer fra private interesserede, og med jævne mellemrum indbetales millionstore beløb fra mennesker, der tilgodeser museet i deres testamente.

Alt i ét – både køre- og bremsefunktionen var samlet i et og samme greb. Egentlig en enkel og elegant løsning af de gamle ingeniører.

Siden indvielsen i 1978 har Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm vokset sig stort. I dag omfatter samlingen 90 sporvogne, et kilometerlangt skinnelegeme, to remiser samt en vognpark af gamle busser. Og publikums interesse er betydelig: Omkring 25.000 mennesker besøger Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm hvert år.

Oplevelsen er mere end skovtur og nostalgi. Museet minder os om den fantasifulde, menneskelige æstetik i valget af former og farver, som prægede det offentlige byrum i gamle dage. Selv skruen på en bænk fik et særligt design, og stoppestedernes skilte var mere end standere med køreplaner; de var kunstnerisk formede skulpturer.
Godt at blive mindet om i dag, da glat effektivitet udfordrer og truer vores værdighed som mennesker. Vores fælles byrum må da godt være lidt eventyrligt, ikkesandt.

  • Besøg Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm HER.
  • Læs om godset Skjoldenæsholm HER.
Edel venter på sporvogn.
Edel venter på sporvogn.