Slagtebænk Dybbøl

Op til premieren på Ole Bornedals TV-serie 1864 gør forfatteren Tom Buk-Swienty det til et åbent spørgsmål, om danskerne er klar til den store fortælling, når vi er opdraget til den lille?
Han ved, hvad han taler om. Han voksede op i Sønderborg tæt ved Dybbøl og er både forfatter, journalist og historiker. Som dreng legede han mellem de mange mindesten for faldne soldater, som ligger strøet ud over den gamle krigszone ved den berømte mølle, og stenene gjorde ham nysgerrig efter at finde ud af, hvad det egentlig var, soldaterne oplevede de skæbnesvangre aprildage i 1864.

Min egen interesse for krigen om Slesvig udviklede sig i takt med den nye bølge af egoistisk national-dyrkelse, som – uanset fortidens mange ulykker på netop den front – i disse år skyller igennem Europas lande. Og i dag er Tom Buks fremragende bøger den mest givende kilde til forståelse for, hvad i alverden der foregik den gang, danskerne pustede deres nationale glorie op og provokerede Preussen til krig.
Tidligere efterlod de gamle generationer, forældre og skolelærere os jo bare med et stort spørgsmål: Hvorfor? Det var som om, man helst lagde låg på den krig, hvor Danmark mistede henved halvdelen sin befolkning og en tredjedel af sit landareal og blev en småstat.
Hvordan kunne en respektabel nations ledere i den grad tage fejl af egne kræfter, muligheder og evner i forhold til omverdenens? Hvorfor overtrådte vi bevidst en international traktat? Og hvad indebar krigen for soldaterne? Det giver Tom Buks bøger, måske også TV-serien, svar på.

I et klart journalistisk sprog trækkes kendsgerningerne frem fra skammens støvede arkiver. Man læser og forstår, hvordan Danmarks regering spillede sig sine muligheder af hænde og bragte landet og befolkningen i en katastrofal situation. Og man mindes om, at nationalismens skyklapper egentlig kun fører ad helvede til. Den gang som nu.

  • Gyldendal udgiver – se HER.
  • Læs om TV-serien 1864 HER.