Dampen oppe på Rügen

Trods sit attraktive kulturelle og geografiske særpræg med eget damptog, spændende skove, vige og søer samt ikke mindst: den særlige gemütlichkeit, disse øboere møder os med, tiltrækker Rügen ikke mange danske turister. Men engang var Rügen dansk interesseområde, og efter et korstog, hvor kong Valdemar erobrede øen, blev den religiøse administration lagt ind under Roskilde Stift.

  • Danmark erobrer Rügen – se her.

Jugendherberge ProraTysklands deling efter 2. Verdenskrig gjorde Rügen til sovjetisk besættelseszone og dermed en del af DDR. Både nazisterne og kommunisterne nød stedets traditioner som ferieø, og mange af de moderne wellnesshoteller er flot restaurerede udgaver af DDR’s byggeri.
Rügens mest berømte bygningsværk er dog nazisternes fire kilometer langt feriecenter Prora, der har navn efter en landsby nord for badestedet Binz. Hitlers feriekolos blev bygget af den nazistiske ferie- og fritidsorganisation Kraft durch Freude i årene 1935-39. Projektet var planlagt som et nazistisk ferie- og propagandaparadis med plads til 20.000 gæster, tyske arbejdere og deres familier. Gæsterne kom bare aldrig, for i 1939 beordrede Adolf Hitler krig.
I dag ligger Prora som en mærkelig spøgelseskaserne, delvis skjult af klitternes troldeskov. Og dog gør det et forbløffende positivt indtryk at se resultatet af den restaurering, det er lykkedes at gennemføre i Prora, hvor en blok er forvandlet til top moderne Sleep-In Hostel, eller som det hedder på tysk: Jugendherberg. Jeg spurgte en gruppe gæster, der sad og hyggede sig udenfor i solen, hvordan det er bo i Jugendherberge Prora. Svaret blev leveret med et overbevisende smil:
“Fint – perfekt!”
Monsteret Hitler og hans gustne uvæsen er fortid, men et Dokumentationszentrum sørger for, at folk forbliver bevidst om Proras grumme historie.

  • Mere om Prora her.

Tre andre attraktioner fascinerede. Som gammel turcyklist glædede det mig at se det net af gode cykelstier, som i bedste stil gør det muligt at opleve Rügen på to hjul. Og ligeledes på transport-området frydede damptoget “Rasender Roland”, der stort set holdes i drift som en normal togforbindelse. Med en magelig hastighed på 35 km. i timen sprutter toget afsted på en imponerende velholdt jernbane på smalle spor mellem Putbus og badebyerne Binz og Göhren.

  • Det populære damptog beskyttes som historisk mindesmærke. Mere her.
  • Besøg også det spændende historiske teater i den adelige residensby Putbus her.
Damptoget “Rasender Roland” kører til perron i badebyen Sellin. Klik mit fotoalbum.