Jakriborg er moderne fortid

Södra Tvärväg, Jakriborg. © JF – Klik mit fotoalbum.

Drømmen om et tilflugtssted fra den moderne verdens larmende puls lever i Jakriborg mellem Malmø og Lund. Fra Hjärup Station, hvortil vi ankom med det lilla-farvede lokaltog fra Malmø, træder man direkte ind i en helt ny lille købstad, der ligner det gamle miljø, grandoldemor blev født i.
Arkitekturen tager bestik af den sene middelalders byggestil med store og små huse bygget sammen i et velordnet mønster, der samtidig udtrykker megen individualitet. Farvekortet synes arkitekterne at have hentet i Dragør på Amager.

Den dansk orienterede Axel Nelson, der viser en god hjemmeside om Lund, taler sågar om “middelklassens svar på fristaden Christiania i København”! Jeg oplever Jakriborg som et fantastisk eventyr: et top-moderne boligmiljø i old gammel stil, som giver det, mange mennesker søger: De nedarvede gamle former og farver, fred og ro uden biltrafik inde i byen.

En lun, solbeskinnet eftermiddag sidder folk i deres bitte små haver og nyder freden.
“Her er hyggeligt og rart at være,” lyder meldingen.
Ca. 6.000 danske kroner i månedlig husleje for 68 kvadratmeter er heller ikke voldsomt. Og en dansk beboer lægger vægt på, at hun er i København på under en time med den gode, hurtige togforbindelse. Det eneste hun er ked af er, at hun ikke længere kan stemme til de danske folketingsvalg. Den ret taber man uden adresse i Danmark, selv om man fortsat er dansk statsborger. Og det virker i dag ret meningsløst, fordi vi har fået en fælles dansk-svensk Øresundsbro i en ny Øresundsregion, der tilmed er præget af EUs regions-politik.

Er vi på flugt fra den moderne “globale” nutid? Nej, man går bare i ly for ensformigheden og konformiteten i det triste, firkantede byggeri, hvormed teknokratiske planlæggere de sidste mange år har hærget alverdens byer. Ikke fordi det moderne altid er grimt – tværtimod. Alt for meget nybyggeri er bare kun rationelt, uden atmosfære, uden en hyggelig æstetik.

  • Besøg Jakriborgs hjemmeside her.
  • Flere billeder her.