Er ArteNorden tv mere end en drøm?

I forbindelse med et job i Sverige spurgte en svensk musiker mig om danskernes interesse for svensk kultur. Det var hans opfattelse, at vi danskere i bred almindelighed betragter den omliggende verden med alle mulige forbehold, som tilmed gør det traditionelle samarbejde mellem de nordiske lande til noget uvedkommende.
Senest hæftede den svenske musiker sig ved nogle negative danske kommentarer til planerne om at etablere en fælles nordisk tv-kanal – et ArteNorden, som samarbejder med den kendte tysk-franske kulturkanal Arte. Arbejdsgruppen i Nordisk Råd forestiller sig, at ArteNorden skal vise de enkelte landes bedste kultur-, samfunds- og dokumentarprogrammer. Samtidig skabes “et brohoved til det europæiske skatkammer af højkvalitets-programmer”.
Gavflaben i den danske debat, Ekstra-Bladets tidligere chefredaktør Bent Falbert, taler om Ny fællesnordisk sovemedicin på tv, ligesom Politiken i sin overskrift talte til den smålige Pianist i os alle: Råd vil bruge en kvart milliard på smalt kultur-tv“.

Ambitionerne er store, men målgruppen rigtignok smal. Kun omkring fem procent af de nordiske landes befolkninger ventes at se ArteNorden. Til gengæld vises de enkelte landes bedste kultur-, samfunds- og dokumentarprogrammer for et langt større publikum end de enkelte landes, eftersom fem procent af det samlede skandinaviske publikum er en betydelig størrelse. Dertil kommer de nye muligheder for nordisk kultureksport til det fransk-tyske Arte.
“Det giver nordisk merværdi,” fastslår en af projektets danske forkæmpere, Mogens Jensen.

Den svenske musiker er begejstret for projektet, og det er jeg også. I samtalens løb viste det sig, at vi begge følger nogle af de udsendelser, Arte viser i sit Internet-tv – blandt andre optagelser fra klassiske koncerter rundt om i Europa. Og da de eksisterende tv-kanaler i Norden går stadig mere i bredden med publikum-leflende underholdning, krimier og – som en særlig dansk specialitet: genudsendelser af amerikanske B-film samt uendelige serier om de gamle tyskeres elskede fører Adolf Hitler – er behovet for en velredigeret kulturkanal, der præsterer det bedste Skandinavien formår, en rigtig god idé. Hvad kan det ikke blive til, når svenskerne, der traditionelt har højere til loftet end os, kommer med ind over i tilrettelæggelsen?
I Danmark har vi ganske vist fået DR K, og tak for det. DR K er bare så spredt en fægtning, at jeg mere betragter kanalen som et eksperiment end som en vedkommende kulturformidler. Måske kunne DR K finde sin form ved at indgå i ArteNorden.
Jeg krydser i hvert fald fingre for projektet sammen med min svenske forbindelse.

  • Mere om ArteNorden her.
  • Hent ArteNorden-udvalgets betænkning her.