Hvem? Sibelius!

Jean Sibelius: Piano Trio, ‘Hafträsk’ in A minor, Andantino (1886). Jaakko Kuusisto, violin, Marko Ylönen, cello, Folke Gräsbäck, piano. BIS/eClassical.com.

Lyden af Sibelius’ ungdomstrio er lidt af en overraskelse. Her er ingen spor af den sammenbidte alvorsmand, man som regel forbinder med den finske komponist. I stedet hører vi eksemplet på, hvordan en stor komponist lagde ud i sin ungdom, da de store symfoniske dramaer endnu ventede ude i fremtidens horisont.
Den charmerende Andantino fra Klavertrioen i a-mol stammer fra 1886, da Sibelius var 21 år og studerede musik i Helsinki. Endnu var hans vej usikker: Skulle han satse på den karriere som violinsolist, han så længe havde drømt om, eller var det hans skæbne at følge komponistens stemme, som sang i ham? I dag glæder vi os over, at han valgte det sidste.

Trioen har navn efter den lille landsby Hafträsk på øen Norrskata ved Turku, hvor Sibelius i 1886 holdt musikalsk sommerferie med sin familie. De spillede lykkeligt sammen, når ikke Sibelius vandrede en af sine lange ture langs kysten. Dér tog han violinen med ud og spillede, selv når stride vinde blæste ham i ansigtet. Denne særlige passion for natur og musik er for mig indbegrebet af den komponist, vi træffer nogle år efter i violinkoncerten og de store symfonier, der gør Sibelius til en af de vigtigste og mest originale musikalske stemmer nogensinde.