Virtuel tur med Bergens-banen

Først tænkte jeg, det var løgn: Da norsk tv, NRK2, sendte hele den syv timer lange togrejse fra Bergen til Oslo, klæbede 1,2 millioner nordmænd til skærmene. Der foregår intet andet end den flotte udsigt, et kamera indfanger ved siden af lokoføreren forrest i toget. Alligevel er folk vilde med optagelsen fra den 100-års jubilerende bane.
Interessen fortsætter på Internettet, hvor det knap 10 minutter lange uddrag på YouTube indtil nu er set 157.260 gange, og ikke nok med det. På grund af efterspørgslen tilbyder Norges Radio, NRK, at man kan hente hele herligheden i HD-kvalitet på Internettet. Det er ikke småting – filen fylder 22 GigaByte på din computer. Se her.

Bergensbanen åbnede den 27. november 1909 som den vigtigste forbindelse mellem Norges to største byer, Oslo og Bergen. Som resultatet af imponerende ingeniørkunst er det en af verdens mest spektakulære jernbanestrækninger, som snor sig hen over det smukke, barske højfjeld og ned gennem maleriske dale.
De to gange, jeg har gjort turen, nød jeg også udsigten. Så hvorfor ikke også på skærmens udsigtsvindue? Det korte uddrag på YouTube, som du ser herover, går da i hvert fald an. Start videoen, vælg kvalitets-indstillingen 720 p til visning i HD på en stor computerskærm, og klik derefter fuld skærm-symbolet.

  • Besøg NRKs hjemmeside her.
  • Se en anden video fra Bergensbanen her.