I Berlin kørte man altid mod øst

ØstBerlin DDR 1986 foran Palast der Republik. @ JF

9. november 2009 var det 20 år siden, Muren faldt i Berlin. Og det var 40 år siden, jeg første gang besøgte DDR, som byggede Muren for at forhindre sit eget folk i at flygte.
Erindringens billeder myldrer frem og udløser blandede følelser. For selv om Muren var et af den nyere civilisations mest ækle bygningsværker – selve symbolet på en umenneskelig situation – virkede det hovedløst, da Vesttyskland og det øvrige Vesten i tiden efter satsede alt på bare at udslette DDR så hurtigt som muligt. Kunne man ikke til en begyndelse have koncentreret indsatsen om at smide det diktatoriske regeringsapparat og de russiske soldater ud, for så til gengæld at lade østtyskerne akklimatisere sig over en årrække?
DDR var jo trods alt mere end Stasi, statskapitalisme og småborgerlige bureaukrater. Det var 40 års levet liv for millioner af mennesker med alle de erfaringer, tanker, håb skuffelser og fænomener, DDR-borgerne oplevede.
På flere besøg i landet blev jeg vidne til, hvordan en stadig stærkere folkelig kultur banede sig vej frem gennem systemets konforme labyrint. Folk udviklede en rørende medmenneskelighed og agerede med en opfindsomhed, som gjorde stort indtryk på den nysgerrige gæst fra Danmark.
De var både venlige og uhyre åbenhjertige om deres tilværelse og drømme. I årene op til Murens fald følte jeg mig derfor overbevist om, at den folkelige kultur ville sejre, men at den væltede Muren i det gigantiske ryk, vi blev vidne til 9. november 1989, var en lyksalig overraskelse. Styret endte som et regime uden et folk.

En varm sommerdag året før besøgte jeg den østberlinske forstad Köpenick, hvor en arbejdsløs skomager engang udklædte sig som preussisk kaptajn. Derpå tog han kommandoen over en gruppe soldater, indtog byens rådhus og beslaglagde kommunekassen. – Den historie hørte jeg allerede om i den danske folkeskole, hvor læreren fremhævede den som et eksempel på blind tysk autoritetstro.
En regnbyge jog os indenfor i et velbesøgt værtshus – en gammel knejpe, som emmede af alt andet end autoriteter. Folk drak fadøl i stride strømme, og en folkelig herre, der præsenterede sig som Wolfgang, inviterede os gemytligt til at sidde ved hans og kammeraternes bord. Begejstret modtog han vores oplysning om, at vi kom fra København.
“Ach ja, Kopenhagen,” sukkede han. “Den by ville jeg så gerne besøge – ligesom Amsterdam og Paris. Det går bare ikke.”
“Hvorfor ikke?”
“Vores regering har for ringe tillid til os DDR-borgere.”

Wolfgangs enkle svar sagde mere end mange fine ord. Hans gamle far boede i VestBerlin og var blevet for svag til at foretage rejsen gennem Muren til sønnen i DDR. Omvendt måtte Wolfgang ikke besøge faderen. For myndighederne troede ikke på, at folk vendte tilbage, når først de var kommet ud. Det var langt fra altid sandt. I tiden op til Murens fald var levestandarden i DDR jo nået op på så acceptabelt et niveau, at indespærringen bag Muren og Jerntæppet, der delte Europa i Øst og Vest, var hovedproblemet for almindelige mennesker.
Galskaben gik for vidt. Da berlinerne i 1987 fejrede byens 750 års jubilæum, foregik det ved to parallelle, skarpt adskilte fester, som udstillede to konkurrerende politiske systemer. Begge parter gav den hele armen, og DDR høstede fordelene ved ØstBerlins historiske status som byens gamle centrum.
I det overdådigt restaurerede Schauspielhaus hørte jeg Danmarks Radios Symfoniorkester spille under Lamberto Gardelli. Den store sal er en elegant kopi af Wiens Musikverein, hvor Wiener Filharmonikerne spiller. Imens forfaldt store dele af det øvrige DDR. Hvorfor denne dyre luksus i en såkaldt arbejder- og bondestat? Så imponerende det end var, virkede det sygt.

Selv bevæbnede berlinerne sig på begge sider af Muren med humor og ironi, som i vestBerlin, der jo var en ø i DDR, prægede mange teaterstykker og film. En aften gik jeg i Grips Theater og oplevede den sprudlende musical “Linie 1”, som brugte metroens Linie 1 som scene for sit portræt af berlinernes særlige adfærd i en dybt unaturlig situation. En af replikkerne er blevet siddende lige siden:
“Berlin er det eneste sted i verden, hvor man altid kører mod øst.”

Ingen havde fantasi til at forestille sig, at den situation nogensinde ville høre op. Og det er nok det mest tankevækkende ved Murens fald: Intet i denne verden fortsætter bare i al evighed, som det er.
Es geht alles vorüber, es geht alles vorbei.

  • Hvad er mere Øst end en Trabant? Se morsom billedserie her.
  • Jovist fandtes der også menneskelige Stasi-agenter. Læs om den fremragende film “De andres liv” her.
  • Rejsebrev fra Dresden og Meissen her.
  • Informations historier om Murens fald her.
  • Berlin OnLine.