Svend Auken er savnet

Svend Auken.Det gør altid indtryk, når kendte politikere dør, men nogle mere end andre. Den sørgelige nyhed om Svend Aukens død her til morgen i en alder af kun 66 år er næsten ikke til at bære, fordi han var så stærkt et medlem af den danske familie.

Ligesom Sveriges legendariske statsminister Olof Palme havde han sine meningers mod, og selv for mennesker på højrefløjen, som var det modsatte af venstredrejet socialdemokrat, havde han betydning, fordi hans argumenter og den menneskelige vægt han lagde bag sine ord, hævede debattens kvalitet.

Han virkede som den statsminister, han aldrig blev. I tiden op til det historisk gode valg, han som Socialdemokraternes formand sikrede partiet, var jeg ved en selskabelig lejlighed sammen med ham, og i dag husker jeg klart vores indtryk af manden: Dér sidder en kommende statsminister!

Det lille nøgleparti, De Radikale‚ ville bare ikke have ham, hvilket skulle vise sig at blive skelsættende: Svend Auken tabte både værdigheden som statsministerkandidat og partiformand. Hans format var imidlertid af en kaliber, som ikke lod sig knække af nederlagene. Han arbejdede videre og blev en fremragende miljøminister, der placerede Danmark som opfindsomt foregangsland i verden. Og sandelig om ikke han kæmpede videre, selv da regeringen Fogh marcherede ind og rev hans livsværk ned med en grad af hadefuld dumhed, man skulle tro var løgn. Kun den forbandede kræftsygdom, han døjede med sine sidste år, kunne lægge ham ned. Det er egentlig en virkelig heroisk historie.

Kære Svend Auken, du er allerede savnet.

  • Genhør Svend Auken i Politisk Debat på P1, hvor han bekender sig til næstekærligheden som bærende princip, her.
  • Svend Auken hyldet i USA’s kongres – se her.

Foto: Morten Langkilde, Politiken.